Ammattitaito esille työhaastattelussa - viisi vinkkiä työnhakijalle

Waltteri Sihvonen

Teollisuus, hitsaus- ja metallityöt

toukokuu 31, 2024

”Työpaikat Turku”. Nuo Googleen näpytellyt taikasanat saattavat olla työhaastatteluun johtavien portaiden ensimmäinen askel.

Kun haastattelukutsu tulee, alkaa useimmilla perhosten vaellus kohti vatsaa. Hermostuttaa, että osaako lyhyessä keskustelussa antaa itsestään hyvän ja realistisen kuvan niin, että ammattitaito ei jää jännittämisen jalkoihin. Meillä ammattirekrytoijilla on sanonta, että erotamme usein hyvän tekijän jo matkalla neukkariin.
Perhoset vatsassa ovat hyvä merkki, koska ne kielivät siitä, että mahdollinen työpaikka on hakijalleen tärkeä. Mutta jotta perhoset pidetään aisoissa ja hyvä työntekijäkuva pääsee esille, jaamme nyt kokemuksemme viiteen vinkkiin asennettuna.
Hyvä valmistautuminen lisää itseluottamusta, joten kannattaa miettiä, mikä sinussa on sellaista, mitä työnantaja arvostaa.

1. Valmistaudu

Valmistautumiseen kuuluu, että asetat itsellesi tavoitteen. Päätavoite voi olla, että saat hakemasi paikan, mutta ota mukaasi myös varatavoite, esimerkiksi sellainen, että jätät itsestäsi joka tapauksessa hyvän kuvan. Varatavoite tuo rentoutta haastatteluun, kun tietää jo tullessaan, että paikka voi myös mennä jollekulle toiselle. Silti saatat itse saada vaikka kutsun toiseen, kenties sinulle sopivampaan työpaikkahaastatteluun myöhemmin. Ja sopiva rentous saattaa hyvinkin edesauttaa sinua saamaan juuri sen paikan, mitä haet.
Valmistaudu tietysti myös vastaamaan kysymyksiin. Pohdi jo etukäteen, mitkä asiat tulevaa työnantajaa voisivat kiinnostaa ja tietysti myös ne, mitkä sinua itseäsi aidosti kiinnostavat. Jos ne eivät tule esille haastattelussa, niitä kannattaa kysyä. Palkkausasiat, työajat ja työnantajan tarjoamat edut käydään aina läpi, mutta jos haluat tietää lisää, niin kysymällä selkiytyy.

2. Usko itseesi

Helpommin sanottu kuin tehty. Mutta useimpia auttaa tieto siitä, että jos olet matkalla haastatteluun, sinuun uskotaan jo. Olet kyennyt herättämään kiinnostuksen, joten olet vahvoilla.
Hyvä valmistautuminen lisää itseluottamusta, joten kannattaa miettiä, mikä sinussa on sellaista, mitä työnantaja arvostaa. Esimerkiksi, että kunnioitat työaikoja, olet valmis hankkimaan vaikkapa työturvallisuuskortin, opettelemaan uusia järjestelmiä, tai vaikka että luot ympärillesi hyvää työilmapiiriä. Omia vahvuuksia kannattaa opetella tunnistamaan ja sanomaan niitä ääneen.

3. Luota haastattelijaan

Itse haastattelutilanteessa haastattelija luotsaa keskustelua. Vaikka adrenaliini pitää yleensä kropan virittäytyneenä, voit kuitenkin myös rentoutua ja luottaa siihen, että haastattelijan tavoite on kaikkien osapuolten kannalta hyvä. Hän on sinun puolellasi, koska tahtoo löytää tekijän, joka aidosti soveltuu avoimeen työpaikkaan.
Hän myös tietää tismalleen, mitä asiakas etsii, ja voi olla, että vaikka olisit täydellinen tiimipelaaja, niin ehkä juuri tässä tapauksessa asiakas etsii pakkiparia, ja sinä olisitkin omimmillasi hyökkääjän roolissa. Jos siis valinta ei kohdistu sinuun, jäät kuitenkin mieleen omassa roolissasi hyvänä tekijänä. On haastattelijan ammattitaitoa huomata jo haastattelussa, jos paikka ja hakija eivät täydellisesti kohtaa - ja yhtä lailla myös niinä mahtavina hetkinä, kun ne kohtaavat!

4. Ole rehellinen, ennenkaikkea itsellesi

Itsevarmuus syntyy hyvästä valmistautumisesta ja itseensä uskomisesta. Kun on itselleen rehellinen, on itsevarmuus aitoa. Päälle liimatut yltiöreippaudet näkyvät usein ja vaikka reippaus sinällään on hyvä piirre, on se hakijan puolella vain ollessaan aitoa.
Jännittäminen on luonnollista ja sen saa myös myöntää. Kun haastattelun alkuhetket jäävät taakse, usein jännityskin helpottuu ja on helpompi olla oma itsensä.
Meitä haastattelijoita ja haastateltavia on monenlaisia ja kaikille persoonille löytyy usein oma paikkansa. Ujompi henkilö voi päätyä työhön, missä ei tarvitse lähestyä ihmisiä ja ulospäin suuntautuneempi voi kauttamme päätyä vaikka myyntiä tai markkinointia sisältäviin töihin.
Toisille työ on merkityksellinen osa elämää, toisille ainoastaan tulonlähde ja sekin on ihan ok.

5. Käyttäydy

Kaikki äidiltä saadut neuvot kannattaa ottaa käyttöön. Pukeudu siististi, pese hiukset ja hampaat ja putsaa kengät.
Työpaikka on päämääräsi, joten saat liikkua päämäärätietoisesti. Ole ajoissa, katso silmiin ja kättele. Vastaa siihen mitä kysytään. Hymyile. Kysy, jos joku asia meinaa jäädä epäselväksi.
Haastattelun jälkeen toimi kuten on sovittu. Tismalleen.
Toivottavasti tapaamme haastattelussa!
Waltteri Sihvonen
WeRekry

Nostot

Pohdi jo etukäteen, mitkä asiat sinua itseäsi aidosti kiinnostavat
Jos olet matkalla haastatteluun, sinuun uskotaan jo
Kaikki äidiltä saadut neuvot kannattaa ottaa käyttöön

Lue uusimmat julkaisut